ביום שישי האחרון, 15.10.22 נרצח אלדד פרי, הבעלים של חברת פרי נדל"ן. למי שלא שמע, החברות שלו חייבות מאות מיליוני שקלים לאנשים שרכשו דרכו דירות בקבוצות רכישה. מכאן אני שולח תנחומים למשפחה: אף אחד לא צריך לשלם בחייו בגלל כסף, גם אם מדובר בסכומים עצומים.
יש בכל מהדורות החדשות כתבות על אנשים שנפגעו מאלדד פרי וכמקובל בתקשורת מביאים את המקרים הכי קשים שמצטלמים "טוב". אני אקח דוגמא אחת ואסביר באמצעותה מה הדברים שחייבים להימנע מהם כדי שלא נעשה טעויות שיכולות לעלות לנו הרבה מאוד כסף.
ואלו עיקרי הדברים ששמעתי מאחת הרוכשות שרואיינו לכתבה:
מגיש הכתבה: "ח' בת 67 רכשה שתי דירות במחיר מציאה"
המרואיינת: "לא ידעתי שזאת קבוצת רכישה, הם לא אמרו לי… כל הכסף שילמתי במזומן… אני אישה תמימה שלא מבינה כלום אמרו לי תחתמי פה ואני חותמת"
המגיש מוסיף: "לאחר מותו של אלדד לא בטוח שתזכה לראות את הכסף בחזרה, ועכשיו היא נאלצת לחיות מהיד לפה כדי לסיים את החודש"
המראיינת: "אני בלי שקל, הולכת לחפש בתי כדי לנקות בשביל שיהיה לי כסף כדי לחיות. יש לי הלוואות בבנק והלוואות לאנשים. אני לא ישנה בלילות אני בדיכאון ועל כדורים"
והנה כמה נורות אדומות מהבהבות שעולות מן המקרה הזה שצריך ללמוד מהן כדי לא ליפול לעסקאות מפוקפקות:
♦ לא חותמים בשום אופן לפני שמתייעצים עם אנשי מקצוע. בכתבה נתנו לה לחתום – היא חתמה. כשחותמים על מסמך זה כמו בשחמט, "נגעת נסעת". אנחנו מחויבים כלפי כל מסמך שאנחנו חותמים עליו, ובטח שמדובר בחברה גדולה שיושבת בשתי קומות בעזריאלי. הם מצוידים בסוללות של עורכי דין שישבו שעות, ימים ולילות כדי לבנות את החוזה.
♦ לא שמים את כל הביצים בסל אחד וחושבים על המקרה הגרוע מכל שעלול לקרות: בכתבה היא מיד רכשה שתי דירות. הדרך הנכונה היא קודם לראות איך החברה מתנהלת עם נכס אחד, ואם רואים כי טוב מתקדמים. אם אנחנו חושבים על המקרה הגרוע ביותר שיכול להיות אנחנו לוקחים בחשבון תרחישים שונים: שיהיה עיכוב בבנייה מכל מיני סיבות, שיהיה לנו קשה למכור את הנכס במחיר שאנחנו רוצים ועוד ועוד.
בכל מקרה משאירים מספיק כסף שיהיה לנו כדי לחיות, לא לוקחים הלוואות שאנחנו לא יודעים איך נחזיר אותם במידה וההשקעה לא הולכת כמו שרצינו, ובטח שלא לוקחים הלוואות מבני משפחה וחברים שאין לנו מושג איך נחזיר להם במידה ולא הכול הולך כפי שרצינו.
♦ לא עושים עסקאות שלא יתנו לכם לישון טוב בלילה: וזה כולל גם רכישת מניה שעלולה לרדת, גם עסקת נדל"ן ואפילו הלוואה לחבר. לא עושים פעולות ועסקאות שלא יתנו לנו לישון בלילה וישאירו אותנו בחששות ודאגות על מה יהיה.
♦ טוב מידי מכדי להיות אמיתי? להתרחק או לבחון בשבע עיניים: יש המון הבטחות שמפזרים בכל מקום על תשואות גבוהות, הכנסה פסיבית, הנחות ענק ועוד ועוד.
כלל חשוב – אם יש עסקה באמת טובה, מציאה מארץ המציאות: הכרישים הגדולים היו מגיעים אליה לפנינו ולוקחים אותה בשתי ידיים. מי שנמצא בשוק שומע כל יום על עסקאות חדשות ויודע להבחין מה טוב או לא טוב. במיוחד שאלו את עצמכם אם הפרסום מגיע לשלטי חוצות, פייסבוק ממומן, מודעות בעיתונים, פרסומות ביוטיוב ובטלוויזיה. אם יש צורך "לדחוף" את העסקה, כנראה שהיא לא כל כך טובה. גם אחרי בדיקות מעמיקות זאת נראית עסקה טובה? מעולה, לכו עליה עם כל ההגנות שאתם יכולים להביא אתכם.
♦ לא לעשות עסקה לבד: שמעתם על עסקה טובה? שאלו אנשי מקצוע בתחום מומלצים שאתם מעריכים את השיקול דעת שלהם. קחו אתכם לפגישה נוספת חבר קרוב שמבין קרוב משפחה שאתם סומכים על הדעה שלו. ואם לא נותנים לכם זמן להתייעץ עם אחרים, כנראה שזאת לא עסקה טובה ועם האנשים האלה לא כדאי לעשות עסקים.
אני כותב את המילים האלה ומקווה שהן יגיעו אליכם, ואם הצלתי אפילו אדם אחד מלחתום על עסקה גרועה – זכיתי.
ולמי ששואל את עצמו: אז מה התהליך הנכון לקניית בית? הכנתי בדיוק בשביל זה את המדריך הבא: https://eliran-h.co.il/maslul-male/
מוזמנים להוריד וללמוד, ולהעביר את הקישור לאחרים שיוכלו להשתמש בו.
אתכם עד לבית משלכם
אלירן
להורדת המדריך
"4 צעדים לפני חתימת חוזה לקניית בית"
הכניסו את הפרטים: