אילו תחושות מעוררת בכם המילה בית?
ביטחון? יציבות? אולי משפחתיות?
הבית מסמל עבור כל אחד מאיתנו רגשות וחלומות,
שאינם תמיד קשורים לכסף.
בסופו של דבר,
הבית של המשפחה הוא גם נכס שמשמעותו היא כספית.
בנכס זה המשפחה מתגוררת ובו היא בונה את חייה ומגדלת את ילדיה,
אך יש לו שווי כספי והוא משמש כעוגן מיוחד במינו
ליציבות הכלכלית של המשפחה.
ישנם אנשים שחושבים שרכישת נכס עבור המשפחה
היא החלטה לא משתלמת כלכלית,
ושישנם מקרים בהם עדיף לשכור דירה כל החיים
מאשר לקנות בית למגורים.
אבל לנכס יש תרומה משמעותית
ליציבות הכלכלית של המשפחה בטווח הארוך,
ולהגנה מפני סיכונים כלכליים.
הנה חמש תועלות כלכליות חשובות שמאפשר נכס העומד לרשות המשפחה:
1. חסכון והשקעה לטווח הארוך –
אין מה לעשות, נדל"ן הוא אפיק השקעה יציב ביותר נכון להיום במדינת ישראל. מחירי הנדל"ן עלו וירדו במהלך שנות קיומה של המדינה, אך ישנה מגמת עליית מחירים איטית ויציבה בטווח הארוך. דירה פשוטה להשקעה יכולה לתת למשפחה תשואה נאה והכנסה פאסיבית לאורך שנים. אין צורך לקפוץ לדירות יוקרה. התשואה הגבוהה ביותר מושגת לרוב דווקא על דירות קטנות בפריפריה. כאשר אנו מחפשים מכשיר השקעה יציב, גם עבור משפחה שחיה בשכירות, נדל"ן הוא אפשרות טובה.
2. יכולת למנף את הנכס ולרכוש דירה למגורים –
גם אם עוד לא החלטנו איפה אנחנו רוצים לגור, וגם אם החלטנו לגור בשכירות, ייתכן שבעוד מספר שנים נתחיל לחשוב על רכישת בית למגורים. אם רכשנו דירה קטנה להשקעה, היא תוכל לשמש אותנו בעתיד כמנוף לרכישת בית יותר גדול בו נהיה מעוניינים לגור.
3. יכולת למשכן את הנכס ולרכוש דירה נוספת להשקעה –
כאשר ברשות משפחה ישנו נכס, הבנק מאפשר למשכן עד 50% ממנו כדי לרכוש דירה נוספת להשקעה, בנוסף להלוואת המשכנתא שנלקחת על הדירה הנוספת. דבר זה מאפשר למשפחה לרכוש נכס להשקעה כמעט מבלי להוציא כסף מהבית, אלא בהסתמך על הלוואת משכנתא בלבד. הדבר תלוי כמובן בשווי הבית למגורים ובשווי הנכס להשקעה, ויש לחשב אותו באופן פרטני.
4. יכולת למשכן את הנכס על מנת למרכז ולפרוס חובות –
אף אחד לא רוצה לחשוב על תרחישים רעים, אך ישנן משפחות שנקלעות במהלך חייהן לחובות כבדים מסיבות שונות. כאשר מתכננים תכנית הבראה למשפחה בחובות, לוקחים את כל ההלוואות, מרכזים אותן להלוואה אחת ופורסים אותה לשנים ארוכות בהחזרים נמוכים יחסית. הלוואה לשנים ארוכות (מעל 10 שנים) ניתנת היום בבנקים רק כהלוואת משכנתא. המשמעות של הדבר, היא שמשפחה שנקלעה לחובות וברשותה נכס, תוכל לקחת הלוואת משכנתא לשנים ארוכות בריביות סבירות ובהחזרים נמוכים, לפרוע בעזרתה את ההלוואות שיש לה כרגע, ולהתחיל תהליך הבראה כלכלי ארוך טווח. לעומת זאת, משפחה שנקלעה לחובות אך אין ברשותה נכס לא תוכל לקחת הלוואה בריביות סבירות, ולא תוכל לפרוס אותה ליותר מ 10 שנים, מכיוון שאין לה נכס אותו יוכל הבנק למשכן כבטוחה. משפחה זו תיאלץ להחזיר החזרים חודשיים גבוהים מאוד על הלוואותיה ודבר זה יעכב את תהליך ההבראה שלה ויקשה עליו.
5. ביטחון ביציאה לפנסיה –
גם ביציאה לפנסיה הנכס משמש את בני הזוג כבטוחה ליציבות כלכלית. בראש ובראשונה, כדי שזוג מזדקן יוכל לגור במקום קבוע, ולא לגור בשכירות ולהיאלץ לעבור פעם בשנתיים דירה מכיוון שבעל הבית החליט למכור את הנכס או להחליף דיירים… מעבר לכך, נכס משמש כמקור מימון לדיור חלופי עבור קשישים. לדוגמא, כאשר קשיש מעוניין לגור בדיור מוגן, הוא יצטרך לתת פיקדון בסכום של כמה מאות אלפי ₪ בנוסף לשכר דירה חודשי שיכול להגיע ליותר מ 10,000 ₪. נכס יכול לשמש כמקור מימון להוצאות כבדות אלו, שמטרתן לשמור על איכות החיים ובריאות הנפש של הקשיש.
מניתי כאן חמש סיבות כבדות משקל לכך שמומלץ מאוד שלכל משפחה יהיה נכס נדל"ני, בנוסף לחסכונות ולכסף הנזיל שברשותה.
התבוננות אל העתיד קשה עבור אנשים צעירים, בין אם הם מרוויחים כרגע משכורות גבוהות
ולא מסוגלים לדמיין מצב בו הם זקוקים לעוגן כלכלי,
ובין אם הם מרוויחים שכר נמוך
ולא מסוגלים לדמיין את עצמם רוכשים דירה למגורים.
מומלץ לכל משפחה
שעדיין אין ברשותה נכס,
לשים מטרה זו בחשיבות עליונה
ולבנות תכנית כלכלית שתאפשר לה לרכוש נכס בטווח של כמה שנים מהיום.
אני מזמין אתכם להכנס לקישור הזה, להכניס פרטים ולקבוע איתי פגישה,
בה נתכנן איך גם אתם תוכלו להגיע לבית משלכם.
בהצלחה!
אלירן
להורדת המדריך
"4 צעדים לפני חתימת חוזה לקניית בית"
הכניסו את הפרטים: